perjantai 15. heinäkuuta 2011

Kisko Triathlon

Viime vuoden hienon kokemuksen jälkeen osallistuminen Kiskon perusmatkalle oli itsestäänselvyys ja toimi myös triathlon-kilpailukauden avauksena. Kisa ajoittui kovimman treeniviikon loppuun ja mitään erityisiä keventelyjä kisaan en tehnyt. Avovesiuinnitkin oli jäänyt yhteen muutaman minuutin märkäpuvun testaukseen, joten vähän epävarma olo oli lähteä uintiin. Kisaan lähdin ilman suurempia tavoitteita kuitenkin mielessä viime vuoden ajan parantaminen.

Kisapäivä oli helteinen kuten viime vuonnakin ja starttikin päivän kuumimpaan aikaan tasan klo 12. Onneksi kuumuus ei juurikaan häiritse uidessa ja pyöräillessä, joten juoksussa vaan sitten saisi siitä kärsiä. Erityistä tankkausta en kisaan tehnyt, mutta perjantaina yritin muistaa juoda vähän tavallista enemmän.

Kiskoon saavuimme perheen kanssa noin tunti ennen starttia. Siinä ehti saada vaihtopaikan kuntoon ja käydä muutaman minuutin juoksemassakin, että saisi kroppaa vähän liikkeelle ja välttäisi edellisen seikkailukisan "sykkeet maksimiin" startin. Vähän ehti uiden totutella myös veteen. Uintiin lähdin vähän epävarmoin mielin johtuen avovesitreenin puutteesta ja edellisen aamun nihkeästä uintitreenistä stadikalla. Siellä tosin sai hyvää treeniä starttia varten, kun tuli nyrkkiä naamaan ja potkua kylkeen.

Lähdin uintiin aikalailla joukon keskeltä ja jonkinlaista kontaktia alussa oli toisiin uimareihin, mutta nopeasti pääsi omaan rytmiin. Uinnin otin vähän liiankin varovaisesti ja uin omaa rauhallista tahtia. Ehdottomasti ois kestänyt uida kovempaakin ja vähän puristaa. Uintiaika oli 28.40 (1500m), mikä oli reilu kolme minuuttia hitaampi kuin viime vuonna, mikä vähän hämmästytti. Ajattelin kuitenkin että rata saatto olla pidempi ja ilmeisesti näin olikin kuin yleisesti uinti ajat oli pari minuuttia viime vuotta hitaampia. Vaihto uinnista pyöräilyyn sujui sutjakkaasti ilman ongelmia.

Pyöräilyyn lähdin alusta alkaen reipasti vauhtia ja koko matkan tuli silloin tällöin selkiä vastaan. Kaksi pyöräilijää taisi mennä minusta ohi, joista toinen kahteen kertaan ja huikkaisi toisen kerran ohittaessaan, että juoksussa sit kisa ratkaistaan. Juoksun aikana en kuitenkaan pystynyt kaveria paikantamaan. Pyöräilyn aikana söin yhden energia patukan ja join vajaan litran urheilujuomaa, joka oli ehkä liian vahvaa, koska ei oikein imeytynyt. Toisella pyöräilykierroksella passailin vähän juomista ja jätin toisen patukan syömättä, jottei hölskyvä vatsa tuottaisi ongelmia juoksussa.

Pyöräily sujui hyvin ja koko ajan jakso hyvin painaa. Toisen kierroksen paluumatkalla, jolloin vastatuulikin tuntui vähän otin hieman rauhallisemmin, jotta juoksuun pääsisi tuoreemmilla jaloilla. Pyöräilyyn aikaa meni 1.17.24 (n. 42km) ja tuohon on ilmeisesti sisällytetty vaihdot uinnista pyöräilyyn ja pyöräilystä juoksuun. Keskinopeus pyöräilyssä siis noin 33-34 km/h. Vähän voi taas ihmetellä tätä suomalaista autoilu vastaan urheilu -kulttuuria, kun pitää ohitella toisia autoja vaikka suht kapealla tiellä molempiin suuntiin menee myös pyöräilijöitä. Vaihto juoksuun meni myös ongelmitta.

Jo totutusti jalat olivat vähän jäykät juoksun alussa ja vaikka yhdistelmätreenejä ei vielä ollut alla, niin nopeasti jalat tottuivat juoksuun. Ei mennyt kuin ehkä kilometrin verran viime vuoden neljän sijaan ja juoksu alkoi rullaamaan. Juostessa oli todella kuuma. Ensimmäisellä kierroksella riitti vielä pesusieniä joilla sai viilennystä, mutta toisella piti vain kaataa mukista vettä niskaan. Juoksun aikana tuli myös pari pientä sade kuuroa. Vaikka luulisi että ne olisivat virkistäneet, tuntui että ne nostivat vaan ilmankosteutta ja tekivät olon tukalammaksi.

Jostain syystä en onnistunut saamaan käsitystä juoksuvauhdista ja kun jonkun kilometrin ajan sain mitattua en uskonut että juoksisin vähän yli neljän ja puolen minuutin kilometrejä. Juoksin reipasta vauhtia kuitenkaan sen enempää repimättä ja ihan hyvää vauhti olikin. Mitään hirvittävää loppukiriäkään en saanut aikaiseksi, kun kuitenkin jonkinlainen parannus viime vuoden aikaan oli tulossa. Juoksuun aikaa meni 47.47 (10 km, 4.47 min/km). Vajaa puoli minuuttia nopeammin meni juoksukin viime vuoteen verrattuna, vaikka semmonen tuntuma jäi että viime vuonna puristin enemmän.

Loppuaika oli 2.34.01 joka oikeutti 23. sijaan 162 atleetin joukossa. Aikaan parannusta viime vuoteen verrattuna tuli vajaa minuutti ja sijoituskin parani, vaikka osallistujia oli lähes tupla määrä. Kisaan voi olla ihan tyytyväinen ottaen huomioon, että se oli kovan treenijakson lopussa ja viikolla jalat tuntuivat olevan aika puhki. Uinnin olisi vinut ottaa rohkeammin, niin  suoritus ois menny ihan nappiin. Pyöräilyyn ja juoksuun sen sijaan voi olla tyytyväinen. Pystyin myös kontrolloimaan hienoiset tankkausongelmat kisan aikana eikä sen takia tarvinut vauhtia hidastaa.

Vaikka osallistuja määrä oli kasvanut huimasti järjestelyt pelasivat hyvin. Hieno kisa jälleen tänä vuonna, kiitos järjestäjille. Mahtava tunne mennä pulikoimaan järveen helteessä taistelun jälkeen eikä sieltä halunnut tulla pois, vaikkakin vesi olisi saanut olla vähän viileämpää.

Seuraava koitos onkin sitten Ironman Hämeenlinnassa heinäkuun viimeinen päivä.

1 kommentti:

  1. "..juoksussa sit kisa ratkaistaan." Ja niin ratkaistiinkin. Jäin susta melkein 5 minuuttia. Juoksu oli ensikertalaiselle ihan tuskaa.

    Ehkä nähdään Hämeenlinnassa. Osallistun perusmatkalle lauantaina. Ehkä koko matka sitten parin vuoden päästä.

    Tsemppiä kesän kisoihin!

    Kalle Järvi

    VastaaPoista